REPORTAJ Iaşi: Pizzeria unui tânăr care a renunţat la neuroştiinţe, inclusă în Top 50 pizzerii din Europa

Un tânăr din Iaşi care a studiat domeniul neuroştiinţelor în Marea Britanie s-a întors acasă pentru a deschide o micuţă şi cochetă pizzerie la parterul unui cămin studenţesc din campusul Tudor Vladimirescu, iar anul acesta restaurantul a fost clasat de ghidul '50 Top Pizza' pe locul 49 în Europa. Această pizza pe care ieşenii o pot mânca la Zano se mai întâlneşte la pizzeria lui Giovani Santarpia din Florenţa, dar şi la For Seasons din Florenţa, un hotel de cinci stele al cărui restaurant este clasat cu o stea Michelin.
Pizzeria de la Iaşi a fost înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate de Alex Gafiţeanu, un tânăr care la vremea respectivă nici nu împlinise 22 de ani, dar care până la această vârstă a studiat psihologia la UCL din Londra. Tot aici a urmat cursurile unui master în neuroştiinţe, urmat de un altul în Inteligenţă Artificială. După numai un an petrecut în domeniul cercetării, Alex a decis să se întoarcă acasă şi să îşi deschidă propria afacere în HORECA.
Locul ales pentru afacerea sa este campusul Tudor Vladimirescu, al doilea campus studenţesc din România ca mărime, după campusul Grozăveşti din Bucureşti. Aici, la parterul unui cămin, pe o alee înghesuită în spatele unor cunoscute restaurante, Alex a reuşit să se strecoare şi îşi deschidă o pizzerie. La un an şi jumătate de la inaugurare, pizzeria a fost clasată pe locul 49 în topul celor mai bune 50 restaurante de profil din Europa.
"A fost un şoc. Nu ne aşteptam niciunul să fim incluşi într-un astfel de top. Cu trei luni înainte de a primi informaţia că am fost selectaţi în Top 50 Pizzerii din Europa, noi ne mândream că am reuşit să colaborăm cu un pizzer din top 50 pizzeri din Italia. Nu aveam nicio speranţă să ajungem noi în topul ăsta. Dar după o imensă bucurie şi o perioadă de extaz, urmează o perioadă de responsabilitate. De acum nu mai suntem doar o pizzerie din Iaşi sau o pizzerie dintr-un campus studenţesc. Suntem o pizzerie din Top 50 Europa, iar în fiecare farfurie trebuie să fie o pizza de Top 50 Europa", povesteşte Alex Gafiţeanu.
Cum a ajuns pizzeria din Iaşi în acest select top, nici Alex nu ştie. Dar spune că secretul succesului constă nu doar în făina şi ingredientele aduse din Italia, ci şi într-o foarte bună colaborare cu unul dintre cei mai buni preparatori de pizza din Italia şi din lume.
"Secretul constă, în primul rând, în colaborarea cu Giovanni (Giovanni Santarpia - n.r.), pentru că el ne-a învăţat metodologii, secrete şi chiar filosofii despre pizza, pe care el le-a acumulat într-o experienţă de peste 30 de ani. Meritul nostru este că am făcut efortul de a ne informa, iar ulterior, noi şi echipa noastră de pizzeri respectăm cu stricteţe ceea ce el ne-a învăţat. Ne-am permis să creăm şi noi unele chestii, pe ici, pe colo, pentru cele 26 de sortimente de pizza pe care le avem", mai povesteşte Alex.
Numai că, aşa după cum singur mărturiseşte tânărul antreprenor plin de entuziasm, de la planul de afaceri la succes, drumul a trecut prin Italia, unde a fost să caute un specialist dispus să îi împărtăşească din secretele sale. Aşa că pentru început şi-a cumpărat bilet de avion doar dus. Înainte de asta şi-a întrebat un prieten, Mark, dacă vrea să îl însoţească în această aventură.
"Ajunşi în Italia, ne opream într-un oraş, purtam discuţii, ne luam alte bilete şi plecam mai departe. În fiecare zi alt oraş, alte întâlniri. (...) Am contactat 70 de pizzeri din Italia, au răspuns cinci, ne-am întâlnit cu trei dintre ei. Cu toţii, evident, se aflau în top pizzeri din Italia. Doi dintre cei cu care m-am întâlnit erau clasaţi mai sus decât Giovanni în top pizzeri Italia. Însă cu Giovanni am simţit entuziasmul şi iubirea pentru ceea ce face, am simţit o chimie între noi, iar faptul că el a văzut în mine potenţialul de a înţelege şi a aplica ceea ce el a creat, m-a făcut să mă apuc repede de proiect şi să lucrez cu el. Pizza de la noi e făcută după reţeta specială a lui Giovanni. El are propria lui combinaţie de făină cu diferite proprietăţi proteice care duc la aluatul pe care îl găsiţi şi aici. Noi doar respectăm cu stricteţe ce el a creat în peste 30 de ani", explică Alex.
Acelaşi entuziasm şi aceeaşi pasiune pot fi observate şi la Giovanni Santarpia, un italian de 50 de ani din Florenţa cotat de ghidul 50 Top Pizza ca fiind numărul 61 în lume şi 29 în Italia. Ca orice "italiano vero", Giovanni are propria pizzerie în Florenţa.
"Am fost uimit să văd cât de interesat este Alex să afle cum trebuie să fie o pizza, gustul pe care trebuie să îl aibă o pizza adevărată, cum trebuie să arate. Am fost impresionat că Alex mă bombarda cu astfel de întrebări şi că era nerăbdător să cunoască mai multe despre meseria mea. A găsi un tânăr de 23 de ani care este foarte interesat de a vedea, cunoaşte ceea ce înseamnă pizza este mai greu în zilele noastre, mai ales că el vrea să aducă ceva special pentru oamenii de aici", spune Giovanni Santarpia.
Pentru el, viaţa este o continuă şi mare provocare.
"Tot ceea ce încep este tot timpul o provocare. Plecarea mea din Italia este o provocare. Acceptarea propunerii lui Alex este o provocare. Această provocare, aşa cum am făcut-o în Italia, am vrut să o realizez şi în România. Am avut diferite colaborări şi în Ucraina, şi la Tel Aviv, Helsinki, Stockholm, unde am dus produsul meu în diferite părţi ale lumii. Aşa cum am făcut acolo, am vrut să fac şi în România, la Iaşi. Practic, şi în Italia am diferite colaborări cu diferite restaurante, pizzerii. De când am venit prima dată aici, la Iaşi, m-am îndrăgostit de acest oraş. Consider că România de acum este Italia anilor '70 - '80, care creşte încet, încet, care vrea să meargă mai departe, lăsând tot ceea ce s-a întâmplat rău în urmă", descrie Giovanni pasiunea sa de a dărui tuturor reţetele sale.
Cu bucuria unui copil şi nostalgia unui adult, revede cum bunica maternă i-a devoalat magia din bucătărie.
"Influenţele au venit de la bunica din partea mamei. Ea lucra în patiserie. În Napoli se face casatiello, care se face din toate resturile ce rămân de la Paşte: salam, resturi de pâine şi multe altele. De asta se numeşte casatiello, pentru că se face dintr-o întâmplare. Dintr-o întâmplare am început să fac aluatul de pizza. Toată lumea făcea acest aluat - mama, bunica, sora - iar eu mă uitam la ele de după geam, mai ales pentru că în zona de unde sunt eu, Napoli, se face pizza la metru. Aşa că era foarte, foarte mult aluat de făcut. Vedeam cum aluatul acela mare se izbea de făină, iar tot ceea ce se vedea în jur era impresionant pentru un copil. Vedeam cum o mână de aluat se întindea şi se întindea, iar la sfârşit ieşea un metru de pizza. Îţi creează o anumită satisfacţie în momentul în care vezi că din ceva mic iese ceva care are un gust extraordinar", povesteşte Giovanni.
Secretele nu pot fi dezvăluite aşa uşor, aşa că un sfat de la un expert este întotdeauna binevenit.
"Poţi să pui orice vrei în pizza. Important este să ştii să găteşti ceea ce pui în pizza, astfel încât la sfârşit să obţii acea savoare. Poţi să pui şi ananas, gândeşte-te chiar şi la căpşuni. Pot fi diferite ingrediente. Practic, poţi să pui tot ce vrei pe pizza. Important e să găseşti echilibrul necesar, astfel încât la sfârşit să obţii un produs de calitate. Important e să ştii să îi dai gustul care trebuie, gustul de care să rămâi impresionat. Am început să fac primul aluat la 14 ani, dar eu încă învăţ", sunt recomandările lui Giovanni Santarpia. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Buzău: Pui de iepure salvat în urma unor incendii de vegetație extinse pe o suprafață 6 hectare
Pompierii buzoieni au acționat alături de voluntari în comuna Scorțoasa pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată extinse pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, un pui de iepure fiind găsit și pus la adăpost de către unul dintre salvatori. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, primul incendiu de vegetație uscată a iz
Exporturile de cereale ale UE sunt în scădere puternică, dar România este cel mai mare exportator
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25 și până la data de 23 martie anul curent au ajuns la 15,46 milioane de tone, în scădere cu 35% față de o cantitate de 23,75 milioane de tone în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate marți de Comisia Europeană. Conform acestor d
Miercuri - manifestații în Capitală; Jandarmeria anunță măsuri sporite de securitate
Jandarmeria anunță că vor fi luate măsuri sporite de securitate, pentru prevenirea oricăror incidente în planul ordinii și siguranței publice, cu ocazia a două adunări publice ce sunt anunțate pentru miercuri în Capitală. *** Miercuri, între orele 16:00 - 21:00, se va desfășura protestul inițiat de AUR, având drept scop organizarea de a
Mureș: Peste 130.000 euro pentru înființarea și a 12 puncte gastronomice locale, prin GAL Dealurile Târnavelor
Grupul de Acțiune Locală (GAL) Dealurile Târnavelor a anunțat, marți, că vizează obținerea unei finanțări de peste 130.000 de euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin care va înființa 12 puncte gastronomice locale (PGL) în cele opt comune din zonă, fiind prevăzută și crearea unei rute turistice de promovare a acestora.
Ana Blandiana, 'Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia'
Ana Blandiana a primit, marți, de ziua sa de naștere, în cadrul unei ceremonii găzduite de Palatul Principilor, titlul de 'Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia', în baza unei hotărâri adoptate în toamna anului trecut de către Consiliul Local, la solicitarea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara.
Timiș: Primarul Fritz a prezentat bugetul municipiului Timișoara, în valoare de 2,65 miliarde de lei
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, marți, că bugetul orașului pentru acest an va fi de 2,65 miliarde de lei, în creștere față de anul precedent, când a fost de 2,52 miliarde de lei, jumătate din sumă mergând spre dezvoltare, iar cealaltă jumătate urmând să fie folosită pentru funcționarea aparatului administrativ.
Burnete: Concordia a contribuit semnificativ, în 2024, la promovarea unui cadru de afaceri competitiv și durabil
Anul 2024 a adus provocări majore pentru economia românească, însă Concordia a reușit să contribuie semnificativ la promovarea unui cadru de afaceri competitiv și durabil, susține Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia. Confederația Patronală Concordia, organizație care reprezintă 20 de sectoare economice, a publicat
Bihor: Programul pentru susținerea satului autentic bihorean, aprobat de consilierii județeni
Consilierii județeni au aprobat marți, în unanimitate, Programul județean pentru susținerea satului autentic bihorean, menit să sprijine, prin cofinanțări, autoritățile locale pentru dezvoltarea turismului cultural tradițional. 'Prin acest program ne propunem ca în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale din județul Bihor care au pe
Decizia Comisiei Europene de a acorda statut strategic proiectelor miniere, cotestată de ONG-uri și organizații comunitare
ONG-uri și organizații comunitare din mai multe țări europene au anunțat că vor contesta decizia Comisiei Europene de a acorda statut strategic unor proiecte miniere. 'În această dimineață, Comisia Europeană a publicat prima rundă de proiecte de materii prime desemnate ca strategice sub Regulamentul European pentru Materii Critice (CRMA). Au fost anu
Cseke Attila: Facturile restante din 2024 pe Programul 'Anghel Saligny' vor fi achitate până la 31 martie
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat marți, la Reșița, că facturile restante din anul 2024 pentru lucrări efectuate prin Programul 'Anghel Saligny' vor fi achitate până pe 31 martie, după care vor putea fi depuse noi facturi, emise în acest an. Ministrul s-a întâlnit cu primarii d
Patriarhul Daniel: Buna Vestire - sărbătoarea Întrupării Fiului lui Dumnezeu cel veșnic ca Om
Buna Vestire este sărbătoarea zămislirii Pruncului Iisus sau a Întrupării Fiului lui Dumnezeu cel veșnic ca Om, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. Patriarhul Daniel a participat marți la Sf&ac
Galați: Amendă de 70.000 lei și suspendarea activității, sancțiuni aplicate de Garda de Mediu unui operator economic
O societate din municipiul Tecuci care desfășoară activități de fabricare a hranei pentru animale de fermă a fost sancționată de comisarii Gărzii de Mediu Galați cu amendă totală în valoare de 70.000 lei și s-a dispus suspendarea activității până la conformare, pentru nerespectarea obligațiilor legale privind protecția mediului, informează, marți, Garda de Mediu
Șeful Salvamont: Gradul de acoperire cu personal e de sub 18%; oamenii sunt epuizați, trebuie măsuri urgente
Gradul de acoperire cu personal în cadrul serviciilor Salvamont România este de sub 18% la nivel național, ceea ce duce la epuizarea salvatorilor montani care intervin, de la an la an, la tot mai multe misiuni. Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, afirmă că, în prezent, sunt angajați 326 de salvamontiști la nivel național, însă
Botoșani: Protest al romilor chiriași ai locuințelor sociale față de o măsură adoptată de Consiliul Local
Aproximativ 300 de persoane din comunitatea romă din municipiul Botoșani au protestat marți, în fața Primăriei, împotriva unui demers al autorităților locale de evacuare din locuințele sociale a chiriașilor cu datorii la bugetul local și sancțiuni pentru încălcarea ordinii și liniștii publice. Acțiunea a fost organizată de Alianța pentru Unit
Crețu (ELCEN): Ne interesează să integrăm cât se poate de mult energiile regenerabile în sistemul de încălzire
Autoritățile sunt interesate să integreze energii regenerabile în sistemul de încălzire și analizează posibilitatea unor sisteme mixte, adică baterii cu pompe de căldură, deoarece în viitor, prin investiții în eolian și solar, vom avea în anumite intervale orare sau în anumite zile, exces de energie sau multă energie ieftină, a declarat, m